tisdag, mars 06, 2012

Svensk ökenvandring i Saudiarabien


Jag kan inte säga att jag är förvånad över att svenska företag vill prångla iväg vapen till vem det vara månde. Men att en svensk myndighet FOI arbetar nära och intimt i ett hemligt projekt med en diktatur i en region där man definitivt kan förvänta sej ytterligare väpnade konflikter, är en chock.

Det säger en del om hur ihålig vår egen demokrati är när en svensk myndighet som ska stå under vårt parlaments kontroll kan flipp floppa med en av de mest repressiva regimerna i världen utan att riksdagen vet något ...  

När sedan Reinfeldt förutsätter att gällande lag och förordningar följts och det sen skulle visa sej att så är fallet - ja då är det väl hur tvärfel som helst på lag och förordning?

Det verkar rent ut sagt korkat att degradera det svenska betyget som fredssträvare,  demokratikramare och miljövän?

Varför ge sej in i en affär med ett land med tydliga fingeravtryck i en hel del terrordåd? Ett land som trycker en egen lätt hottad upplaga av Koranen? Vilka svenska företag är involverade? Vad tycker USA - vad säger Israel? Hur många andra länder är inblandade?

Att Sverige på egen hand skulle smussla bakom USAs rygg är uteslutet - vi är hårdare knutna till USA än vi vill tro. Vilket leder till att man kan anta att NATO länderna per automatik också hålls informerade - men inte vi här hemma!

Det här kan dessutom bli en missil som spränger Socialdemokraternas trovärdighet i småbitar - vilka beslut fattade man 2005? Hur informerad har den socialdemokratiska ledningen varit därefter?

Ännu en hägring upplöst - en hägring av Sverige som en rättvisans röst.

Janne


Inga kommentarer: