söndag, mars 18, 2012

Schlingman show i Agenda


Agenda gjorde Mr Schlingman onödigt duktig - han behövde inte schlingra sej det minsta.

Man kan undra om Mr Schlingman strök frågor innan programmet, frågor som helt enkelt inte fick tas upp - som tex sakfrågan om hur rätt det är att exportera vapen till Saudi. Om ändringarna i formuleringarna i försäkringskassans regler verkligen leder till någon skillnad för de som utsätts för godtycke?

Inte en fråga om den växande barnfattigdomen ...

När Schlingman påstår att det enda en annan regering skulle göra är att satsa på bidrag och höjda skatter - hur seriöst är det att släppa ett sådant tomt påstående utan motfrågor?

Det var Göran Persson som dukade bordet åt Alliansen och själva har man bara behövt fortsätta på inslagen väg - men man har dessutom urholkat situationen ytterligare för de svagaste grupperna  trots tillväxt.

Knutson kunde tex ha frågat om jobbskatteavdraget i sin förlängning syftar till att pressa lönerna på ett mer systematiskt sätt? Vad vinner annars företagen på jobbskatteavdrag om inte dagens löner pressas ned?

Att Schlingman helt utan motfrågor får måla upp en bild där det beror på arbetsmarknadens parter om det ska bli nya jobb för ungdomar är snudd på kriminellt.

Var är miljöfrågorna - med tanke på att Moderaterna anslår takt och riktning så är det väl just Moderaterna som ska svara på vad deras miljövision verkligen är värd?

När frågan om inte Moderaterna tär på de övriga allianspartierna, så ser inte Schlingman något problem i detta. Utan att ens behöva säga det rakt på sak så låter han förstå att varje parti i Alliansen fått sitt område att profilera - det var Reinfeldt som badade bäst i tunnan och bestämde i vilken handduk hans handgångna skulle få svepa in sej efter badet.

De övriga tre ska fylla sina små handfat enligt direktiv och sen blaska runt i sina tilldelade politikområden utan att störa målet med egna medel - det Moderata statspartiets övergripande mål.

Oppositionen har inte lyckats profilera sakfrågor som slår in kilar i den här minoritetsregeringen och jag är inte ens säker på att Sossarna är så värst intresserade - det är tex för mycket tramp på båda sidor om RUT utan att våga sätta foten på och vrida klacken. Självbilden hos Sossarna måste bli mer ödmjuk och man måste hitta ett sätt att referera till de människor som far direkt illa av nuvarande ordning - dom kostar mindre än politikerna vill tro, det är onödigt många som går under just nu.

- Sossar - börja städa själva och vill ni inte, gör inte RUT avdrag! ROT är en helt annan sak, ROT kan vara en väg att styra mot ett mer miljöriktigt sätt att renovera/förbättra både privat och i allmännyttan.

Sammantaget så blev Agenda en Moderat förlängning på partidagarna ... lite trist med tanke på de problem vi står inför och där ordet vision fortfarande lyser med sin totala frånvaro. Börjar inte oppositionen resa sina frågor med lite mer av attack och en vision i botten, så blir det både ROT RUT och sen MOS av Sverige som ett sammanhållet solidariskt samhälle.

Inga kommentarer: