lördag, mars 10, 2012

Hur globaliserad är den här härvan?


Den senaste härvan med svensk vapenexport till en diktatur är en varningssignal till alla de som tror på den representativa demokratin. Borde inte makten söka stöd hos oss för att verkställa sin politik? Det kan bli obekväma debatter - men den demokratiska ordningen skulle iaf säkerställas.

Uppenbart är det problem för makten att hålla sej till demokrati när folket inte förstår sitt eget bästa ...

Handen på hjärtat - har du gett någon regering ditt moraliska mandat att göra vad de vill?

Hur kan regeringen hävda att alla visste, när samtidigt alla partiers representanter är belagda med munkavle?  Dom får inte säga vad de vet och inte vet. Det ramavtal som är offentligt kan lika gärna gälla kaninuppfödning som ett Saudiskt krig mot Iran? Vad vet vi?

I mina ögon är det som framkommit och utfört långt ifrån det mandat jag vill ge någon regering - någonsin. System för 3 miljarder enligt projektavtal på bara ett år är redan levererat - uppdelat på ett eller flera projekt och hur vet vi hur många år framåt dessa projekt skall drivas och vad de innefattar?  Nej det vet vi inte pga av sekretess.

Enligt SIFO så vill de flesta människor inte ge sitt mandat för vapen till diktaturer. Åtta av tio sa nej.

Å ena sidan ska vi försvara oss själva - men för att kunna göra det så måste vi sälja vapen och de som har råd är de som rånar sina egna folk - ja då är det tydligen logiskt att de makthavarna får bidra till vår relativa frihet och sitt eget folks fortsatta förtryck.

Förtrycket kan vi kritisera i hur många vackra tal som helst. Såna tal tål makten i Saudiarabien lika bra som en gås, de är de sanna pragmatikerna utan opposition på hemmaplan. Men allvarligt - vad gör det oss till - cyniker?

För att strö mer av min undran i dessa cyniska handlingars sår - jag undrar hur insyltade vi är i en global säkerhetspolitik där USA är tuppen högst upp på dyngstacken? För det är väl ingen som på allvar tror att Sverige agerar självständigt?

Beställ tysta miljövänliga vindkraftverk hos SAAB - dom vet hur man gör,  jag ger mej fan på att dom inte ens syns på radar.

Janne

Inga kommentarer: